WEET U HET NOG NIET? STEMADVIES: LINKS-PROGRESSIEF!

Vandaag begint de lente. Morgen hopelijk ook voor onze stad. Want de afgelopen jaren viel het bepaald niet mee in het stadhuis. Het college van VVD, D66, CDA, Rosmalens Belang en Bosch Belang was niet om over naar huis te schrijven. Het was instabiel, weinig sociaal en onvoldoende vooruitgangsgericht.

Het is tijd voor een omslag. Meer aandacht voor de wijken, voor de duizenden woningzoekenden, voor de armoede bij teveel gezinnen, voor nieuwe- en jongerencultuur naast de prachtige historie van onze stad is nodig.

Dat vraagt om een stabieler bestuur. Het huidige college haalt na een reeks aan schandalen de eindstreep met een wethouder van zorg zonder partij en met een andere lokale partij zonder wethouder. De rekening schuift dit college door. De enorme tekorten op sportaccommodaties, de te ruige bezuinigingen op de brandweer en de tekorten bij de omgevingsdienst zijn niet opgevangen. Dat mag een volgend stadsbestuur oplossen.

Het vraagt ook om een socialer stadsbestuur. De publieke verantwoordelijkheid voor de 4000 kinderen in armoede en hun ouders kwam de afgelopen jaren onvoldoende uit de verf. Net als dat er de afgelopen jaren te weinig woningen zijn gebouwd voor de groep die dit het hardste nodig heeft – inwoners met een kleine portemonnee. Zestig procent van de gebouwde woningen waren dure appartementen en huizen.

Ook mag een volgend stadsbestuur best weleens vooruitstrevend zijn. De Pieckepoort, een Sint Jansmuseum, de put op de markt – de culturele erfenis van dit college grijpt enkel terug op het verleden terwijl jongeren onze stad in de avonden en weekenden verruilen voor Eindhoven en Tilburg. Urban arts en nieuwe cultuur zal de komende jaren hoger op de agenda moeten staan.

Ik zou geen lijsttrekker van de Bossche PvdA zijn als ik niet dacht dat wij daar het beste programma voor op de mat leggen. Maar sowieso hoop ik dat u de moeite neemt om te gaan stemmen. Naar ik hoop in ieder geval op een links-progressieve partij. Want een socialere, meer vooruitstrevende en stabielere stad vraagt om vernieuwende, frisse krachten in het stadhuis. Links-progressieve partijen moeten vanaf morgen de krachten bundelen om een omslag te bewerkstelligen. Want het is hoog tijd voor een agenda die de inwoners op nummer één zet.

Back to top of page