KOM IN ACTIE TEGEN ONREDELIJKE RISICO’S MAALTIJDBEZORGERS

Ook in Den Bosch zie je ze vanaf nu rondrijden: de fietsende jongeren van maaltijd-bezorgbedrijf Deliveroo. Lekker eten dat op een duurzame wijze direct bij je wordt thuisbezorgd. Fijn. Althans, voor het restaurant dat voorheen niet bezorgde én voor ons als consument omdat je die avond lekker kunt eten zonder dat je er op uit moet.

De bezorgers lopen echter onredelijke risico’s. Jongeren die voor Deliveroo op de fiets stappen worden behandeld als zelfstandig ondernemer en betaald per bezorgde maaltijd. Als er weinig wordt besteld, verdienen ze bijna niks. Ze zijn niet verzekerd tegen ongevallen en rijden zo snel mogelijk op hun eigen fiets voor deze bedrijven door de stad. Ze krijgen geen dubbeltje als ze ziek of werkloos worden.

Dat ook Bossche bedrijven die voorheen niet in staat waren om eten te bezorgen die mogelijkheid aangrijpen is begrijpelijk. Net als dat thuis op de bank de maaltijd van de eigen keus laten bezorgen past bij de nieuwe tijd. Dat we jonge werknemers als zelfstandigen laten behandelen en opschepen met risico’s die we zelf vroeger niet hadden in onze bijbaantjes is echter onwenselijk.

Samen met collega raadslid Fouad Kabbouti heb ik daarom het stadsbestuur gevraagd om te onderzoeken wat we lokaal kunnen betekenen voor de bescherming van Bossche jongeren. Bijvoorbeeld door het met Bossche ondernemers en Weener oprichten van een bezorgcorporatie.

Kom zelf in actie via www.goedbezorgd.nl

Back to top of page