Het Boschbeest verbannen

Het Boschbeest. Het is de meest tastbare erfenis van het Jeroen Boschjaar. Honderden stadsgenoten spraken hun steun uit om het kunstwerk te behouden op de huidige locatie. Als Bossche PvdA hebben we ons hiervoor hard gemaakt. Het kunstwerk kon nog een tijdje blijven staan en zou vervolgens op een prominente plek belanden. Het stadsbestuur heeft die plek nu gevonden. Het betreft de tuin van het Mövenpick Hotel aan Pettelaarpark.

Wie net als ik ter plaatse poolshoogte neemt ziet wat die ‘prominente plek’ inhoudt. Het beoogde nest van het Boschbeest ligt naast een bedrijventerrein, achter een slagboom, grenzend aan een parkeerplaats, tussen het onkruid op een plek waar je nauwelijks kan komen (zie onderstaande foto’s). Wij als PvdA zijn dan ook teleurgesteld over deze locatie die geen recht doet aan de wens om dit icoon op een prominent plek te behouden. Het Boschbeest wordt verbannen.

Vandaar hebben wij vragen gesteld aan het stadsbestuur. Of het kunstwerk niet langer kan blijven of dat het niet op een écht prominente plek geplaatst kan worden. Zoals bijvoorbeeld de -ook symbolisch prachtige- Jeroen Bosch tuin, het Zuiderpark of bij de Oosterplas. Kortom: een plek die recht doet aan het beeld en de inwoners die ’t koesteren.

 

27 gedachten over “Het Boschbeest verbannen”

 1. De plek waar het nu staat is ideaal voor een kunstobject van dit volume. Het kan door iedereen gezien worden en is een mooie entree voor de stad en herinnering aan Jeroen Bosch.
  Mooi laten staan dus!

  1. Inderdaad, mooi laten staan! Wat is dat toch voor onzin om weer geld te spenderen aan verplaatsing naar een duistere plek, waar af en toe een wandelaar, jogger, of iemand die zijn hond uitlaat! Hij staat oorlopig goed waar hij staat en heel prominent. Een volgende prominente plek zou ik dan vinden: op een van de grote pleinen achter het station. Daar zijn ruimtes genoeg en er lopen zeer veel mensen. En de uil staat voor wijsheid, dus het plein voor het paleis van justitie is ook een prima optie! Mensen, denk met me mee!

 2. Vind het over dreven. Steeds vaker armoede in de stad steeds vaker staan mensen aan de kant.
  En nu geëmmer over het kunstwerk. Waarvan vele gezinnen een weekje op vakantie hadden kunnen gaan.
  Gaat het kunst werk verkopen en zet dat geld in voor de armoede bestrijding. Als je ballen hebt doet je dat.

 3. Het Boschbeest staat prima op het Wilhelminaplein. Het kunstwerk is zo te zien voor vele Bosschenaren en bezoekers van Den Bosch, fantastisch toch!
  Daarbij denk ik dat het geld om het Boschbeest te verplaatsen beter voor andere doeleinden gebruikt kan worden, bijv de voedselbank, de (jeugd en ouderen)zorg etc. Ik hoop dat de gemeente nog tot inkeer komt.

 4. Inderdaad, laten staan! Prachtige prominente plek. En als hij dan toch verplaatst moet worden. Ook zeer prominent en de symboliek van de wijze uil komt dan ook tot zijn recht; op een van de grote pleinen achter het station. Paleis van justitie, veel mensen, veel justitionele gebouwen en scholen. Lijkt me wel wat. Mensen. Denk met me mee!

 5. Ik vraag me vooral af: Waarom?
  Waarom kan het beest niet daar blijven staan en moet het naar een -al- dan niet prominente- plek? Kost het hier geld? onderhoud? Is het vandalisme gevoelig? Is er iets anders gepland? Klagen de mensen die erop uitkijken?
  Waarom moet er persé weer geld voor verhuizing aan worden besteed? En daarnaast is de gevonden plek écht niet prominent. Loze belofte dus.

 6. Waarom moet de uil verplaatst worden, staat nu op een goed plaats! Ga over andere zaken discussiëren en spendeer het geld op een goede manier! Er is al zoveel geld over de balk gegooid. Bezint voor dat ge begint!

 7. Laten staan. Prachtig kunstwerk dat op deze plek goed tot zijn recht komt. En de symbolische wijsheid van de uil kunnen we in deze tijd goed gebruiken. Het straalt positiviteit uit.

 8. Die ontzettende hoop gesubsidieerd ijzer mag uit het stadsbeeld verdwijnen. Serieus …… als dat het eerste is wat men ziet als men de stad in komt rijden
  Knip het maar in stukken en doneer het aan diegene die er aan gehecht zijn zodat ze het aan de muur kunnen hangen thuis of in de kelder

 9. mooi laten staan staat er heel mooi en belachelijk om hier weer onkosten voor te maken om het te verplaatsen naar een plaats waar bijna niemand het ziet

 10. Laten staan! Ik ben iedere keer weer blij als ik de stad in rijd en de uil zie. Mooi, echt (Jeroen) Bosch en een uniek baken op zo’n leeg plein. Hè, bijna weer thuis in m’n eigen stadje!
  Mogen de lichtjes er weer terug in? En wat klimop langs de betonnen sokkel.

 11. Zeker jammer, verplaatsen als het echt moet, en niet verstoppen, zuiderpark zou ook mooie plek zijn.

 12. Waarom moet het beeld weg? Het staat er prima en is een hele mooie ode aan het Jeroen Bosch jaar en onze stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.