Bossche PvdA en SP: meld uitval huishoudelijke hulp!

De Bossche PvdA en SP komen samen in actie tegen het uitvallen van huishoudelijke hulpen. Veel inwoners op leeftijd of mensen die ziek zijn hebben recht op huishoudelijke hulp. In de gemeente ‘s-Hertogenbosch komt deze via de thuiszorgorganisaties IVT of T-zorg. Ook de afgelopen kerstvakantie ontvingen de fracties van de Bossche PvdA en SP weer verschillende signalen van inwoners die minder huishoudelijke hulp ontvangen hebben dan waar ze recht op hebben. Of soms zelf helemaal niet.

Thuiszorgorganisaties kampen met te weinig inzetbaar personeel om gedurende feestdagen en vakantieperiodes iedereen zorg te leveren. Inwoners die bijvoorbeeld drie uur per week recht op huishoudelijke hulp hebben is gevraagd om genoegen te nemen met minder uren of is medegedeeld dat omdat bijvoorbeeld de hulp standaard op maandag komt genoegen te nemen met uitval op 25 december en 1 januari (beiden een maandag) zonder dat daarvoor vervangende hulp geregeld wordt op een andere dag.

Voor de gedupeerde inwoners leidt dat tot een vuil huis en ook tot het moeten missen van een minstens zo belangrijk praatje. Ze lopen huishoudelijke hulp mis waar ze recht op hebben en waar onze gemeente voor betaald heeft. PvdA fractievoorzitter Pieter Paul Slikker en SP raadslid Ans Lokhoff willen actie van het stadsbestuur zodat misgelopen zorg alsnog geleverd wordt, er compensatie van de kosten komt voor de gemeente die de zorg al heeft betaald én zodat in de toekomst ongeoorloofde uitval voorkomen wordt.

Ook roepen de partijen op om uitval van de huishoudelijke hulp te melden via p.slikker@s-hertogenbosch.nl en a.lokhoff@s-hertogenbosch.nl.

38 gedachten over “Bossche PvdA en SP: meld uitval huishoudelijke hulp!”

 1. De gemeente Den Bosch maakt het kinderen die wel willen zorgdragen zo lastig dat huishoudelijke hulp die niet optimaal is de minste zorg is.
  Hierop ingaan vind ik verleggen van het echte probleem.
  Uitvoering van de WMO in Den Bosch is schandalig slecht, dat treft deze groep ook en veel harder.
  Hoe dan ook, ik heb geen twijfel aan de goede bedoelingen doch is dit een afleiding van een groter probleem.

 2. Dat hebben wij ook gehad twee weken geleden komt omdat er veel zieken waren en veel op vakantie wie kan het dan doen ik vind als bedrijf hoor je er voor te zorgen dat er altijd hulp komt en vooral op de laatste dag en laatste uu afbellen dat kan niet

 3. Het klopt inderdaad dat 25 december en 1 januari niet gecompenseerd werd voor een andere dag !
  De week ervoor was ik zelf niet aanwezig dus dat zijn dan bijna 4 weken !
  Ook in vakantie tijd is er om de week hulp !
  Dit is inderdaad via IVT.

 4. Wat mij vooral opvalt zijn de invallers.
  Een aantal levert ronduit fout en slecht werk. Meestal maar half .
  Daar wordt niet op gecontroleerd.
  Maar er wordt wel voor betaald. Hetzij door de mensen of via wmo .

 5. DAT KLOPT DAT ER PERSONEEL TE WEINIG IS ALS JE VOOR IVT WERKT EN JE BENT ER EEN JAAR WORDT JE CONTRACT NIET VERLENGT DAN ZEGGEN ZE SOLICITEER OVER EEN HALF JAAR MAAR WEER DAN WORD JE MISCHIEN OP NIEUW WEER AAN GENOMEN EN DAT AL DRIE KEER IN VIJF JAAR MVG MARIAN

 6. Ook ik heb hulp via T-zorg. Bij mij is vaak uitval geweest en kreeg geen vervanging. Wel moet ik het CAK betalen ondanks dat ik 4 weken geen hulp heb gehad. Dit vind ik niet kloppen.

   1. De eigen bijdrage loopt gewoon door ook al heb je geen hulp gehad bij ziekte of uitval, heel het jaar. Bovendien moeten de mensen dit zelf betalen of een collectieve verzekering afsluiten met een wmo vergoeding. Nee niet prettig deze werkwijze van de gemeente. Ook kloppen de facturen dan niet meer. Dus vreemde facturering.

 7. Als je vervanging vraagt als je hulpdag op een feestdag valt krijg je te horen we hebben 3500
  Klanten maar dat moet niet het probleem van de cliënt te zijn
  En als er verlenging komt komen ze thuis ben ivt en gaan aan je uren knabbelen schandalig

 8. Klopt, kreeg tijdens de kerstvakantie geen hulp. Was mij vooraf ook niet verteld. Mijn vaste hulp was ziek, kreeg voor de vakantie vervangende hulp, zij had wel tijd tijdens de kerstvakantie dus ik ging ervan uit dat zij gewoon zou komen. Op de desbetreffende dag kwam er niemand, ik heb toen gebeld met IVT, die dit voor mij regelen, en ik kreeg te horen dat er 2 weken lang niemand zou komen. Op mijn vraag waarom ik dit niet wist kon geen antwoord worden gegeven. De persoon die mij voor de vakantie hielp zat over haar “contract uren” heen en mocht mij niet meer komen helpen terwijl ze daar naar eigen zeggen wel tijd voor had.

 9. Ook ik heb hulp via IVT. Er is mij altijd vervangende hulp beloofd. Dit maken ze niet waar. En als je dan vervangende hulp krijgt, zijn het meestal studenten, in ieder geval mensen die niet kunnen werken. Mijn vaste hulp heeft dit jaar 7 weken vakantie. Ook begrijp ik niet dat alle vaste medewerkers in de 6 weken van de school-vakantie vrij krijgen. Als je dat verdeelt over b.v. juni, juli en augustus krijg je al een ander verhaal. Er werken daar genoeg mensen die niets meer met de school-vakantie te maken hebben. Kortom zeer slecht geregeld.

 10. Ik ben nog redelijk jong (32) en heb 2 kinderen van 7&4 , door mislukte operatie invalide en chronisch pijnpatient geworden
  Eerst had ik 6 uur per week via WMO, terug gezet naar 2 uur p week.
  Na verschillende operaties met véél moeite een HALF uurtje erbij gekregen, wel via de mantelzorgcoorperatie 2.5 uur per week zélf inkopen voor €5,50 per uur
  En dat is nog véél te weinig eigenlijk voor een gezin.
  Ik krijg hulp op maandag&donderdag (alle feestdagen komen voortaan te vervallen,dit was voorheen anders dan kreeg je in die week vervanging
  Afgelopen donderdag zou mijn hulp komen….maar er kwam niemand..IVT gebeld “ow we zijn u vergeten te bellen, uw hulp is ziek!” Daar zat ik dan met afgehaald bedden en GÉÉN HULP
  Al zoveel meegemaakt met een andere organisatie…
  Hulp slapend in bed aangetroffen, appen en constant bellen, een oude dame die haast zelf hulp nodig had, diefstal, ect

 11. Mijn schoonouders hebben idd op 25 december en 1 januari geen hulp gehad. Dit is via IVT. Sowieso wordt er vaak afgezegd en geschoven met dagen en personeel. Er wordt weleens een andere optie aangeboden maar meestal is dit dan een volslagen vreemde en op tijdstippen dat mijn schoonouders niet kunnen.

 12. Het probleem beperkt zich niet tot Den Bosch alleen en ook niet tot IVT en Tzorg, kan ik als raadslid in Meierijstad toevoegen.

  Saillant: gemeenten in Noordoost-Brabant hebben afgesproken dat ze de leveranciers van hulp gewoon doorbetalen, ook als er geen diensten worden geleverd. Er wordt pas geld ingehouden als er langer dan een maand geen hulp wordt geleverd. Het zou de moeite waard zijn om eens te achterhalen hoeveel gemeenschapsgeld er in onze regio zo wordt weggegeven.

 13. OPROEP AAN MEDEWERKERS IVT EN TZORG: we hebben een reactie van de organisaties en er volgt een gesprek. Graag willen we met medewerkers vooraf om tafel. Mocht je -uiteraard vertrouwelijk- mee willen praten, graag bericht via ppslikker@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.